10 gode råd til hvordan du plejer dine fødder.

Fødderne skal vi gå rundt på hele livet, og de skal kunne holde til lidt af hvert. Her får du en række råd til, hvordan du sikrer dig sunde fødder.

 

1. Skyl fødderne dagligt i lunkent vand
Det kan du for eksempel gøre i det daglige brusebad. Hvis du bruger sæbe, skal du være opmærksom på, at fodvask med sæbe udtørrer huden, så de skal naturligvis skylles med vand bagefter.

 

2. Tør fødderne grundigt efter bad
Især mellem tæerne. Det er vigtigt med helt tørre fødder, fordi hudsvamp trives i varme, fugtige og mørke omgivelser, altså i fx nylonstrømper og lukkede sko. Svampesporer dræbes ved 60 graders vask.

 

3. Klip neglene lige over
Klipper du neglene ned i siden, risikerer du at få nedgroede negle, og det kan danne betændelse i siden af neglen, som er meget smertefuldt. Sker det, skal du søge professionel behandling hos en statsaut. fodterapeut.

 

4. Hård hud og ligtorne skal fjernes
Hård hud og ligtorne er symptomer på forkert og/eller ensidig belastning, så derfor kan der være god grund til at kigge nærmere på dit fodtøj. Med professionel hjælp kan du få fjernet hård hud og aflastet generne.

 

5. Massér fødderne med en god fugtighedscreme
Huden på fødderne har tendens til at blive tør, og creme har en plejende effekt. Du skal dog ikke komme creme mellem tæerne.

 

6. Motionér fødderne
Øvelser med fødder og tæer styrker fodens muskler og bevægelighed. Du kan fx krumme og sprede dine bare tæer og vippe fødderne op og ned ? det styrker kredsløbet.

 

7. Husk rene fødder og rene strømper
Ud over at strømper skal skiftes dagligt, må de ikke stramme. Det kan nemlig lukke af for blodomløbet til fødderne. Det kan også anbefales at bruge strømper af naturmaterialer, fordi de opsuger fugt. Nylon og andet kunststof giver derimod ikke huden mulighed for at ånde, hvilket betyder at sved og fugt bliver i strømpen.

 

8. Tjek børnenes fødder og fodtøj
Børn klager sjældent over deres sko og affinder sig ofte med for små sko. Det kan resultere i at børn udvikler fejlstillinger på fødderne resten af livet.

 

9. Brug indlæg i dine sko
Ved vedvarende gene f.eks hård hud, ligtorne, kan årsagen være, mobiliteten i fødderne ikke er optimal. Dette kan afhjælpes med  indlæg, som også kan afhjælpe ankel og knæ gener. Et individuelt  Indlæg kan virke forebyggende, så gener i ankel,knæ og hofter ikke opstår.

 

10.Skift sko efter gøremål
Så har dine fødder det bedst! Flade, høje, spidse, brede og bløde. Vælg forskelligt fodtøj alt efter om du skal på arbejde, til fest, dyrke sport eller slappe af.   – Hvis du vil have professionel vejledning og fodbehandling, skal du gå til en statsautoriseret fodterapeut. Det er din garanti for en statsanerkendt sundhedsbehandling.